Stenålderskost och overnight oats
Just nu pågår en artikelserie i SvD, som sägs handla om vår utarmade tarmflora men som egentligen är en ursäkt för vetenskapsjournalisten Henrik Ennart att bre ut sig om allt möjligt intressant kring vår historia som ätande människor. Och inte mig emot! Alla tre delar som hittills släppts är ju hundra procent Camilla-culture.
Kontentan av artikelserien är att mångfalden i vår mikrobiota, alltså tarmflora, har minskat i takt med utbredningen av modern kost som skiljer sig drastiskt från vad vi har ätit historiskt. Detta ligger bakom utbredningen av livsstilssjukdomar som skett och sker i en rasande takt.
Det kan tyckas motsägelsefullt att vi äter mer ensidigt idag än någonsin tidigare när vi har tillgång till så mycket mat. Men bevisligen äter vi inte lika varierat som våra förfäder (som verkar ha ätit av lite allt möjligt som inte var giftigt), utan mest ganska mycket av samma grejer. Trots att hyllorna i mataffären är fyllda av en miljon olika produkter innehåller de egentligen några få varianter av några få växt- och djurarter. Det är dåligt för mångfalden, både i naturen och för vår tarmflora.
Andra saker som har varit dåliga för vår tarmflora: att vi stressar mer och rör oss mindre, att vi äter mer processad mat, att vi äter mycket (mycket!) mindre växtfibrer än någonsin tidigare, att vi använder antibiotika och att vi utsätts för smuts i mycket mindre utsträckning. Källa: bland annat den här podcasten:
I artikelserien har Ennart hittills brett ut sig ganska mycket om arkeologiska fynd, vilket jag tror handlar om att slå hål på myten om att vi åt så begränsat förr och att vi skulle vara på toppen av utvecklingen när det kommer till kost. Vissa saker är till exempel inte så moderna som vi tror:
”Exempelvis har fröer och baljväxter blötlagts och bankats så att naturliga gifter och dålig smak neutraliserats och en fortfarande synligt gel bildats. Dagens trend med overnight oats, där skuren havre får stå och svälla i kallt vatten över natten, kan vara ett av människans äldsta recept, troligen äldre än konsten att koka i vatten.”
Overnight oats! På stenåldern! Det krossar förresten också myten om att stenålderskost inte innehåller spannmål. Den idén baseras ju på att vi inte började odla spannmål på ett organiserat sätt förrän för runt 10 500 år sedan, men forskare har hittat fynd som visar på att vilda spannmål ingick i människors kost redan för 100 000 år sedan. Kul fakta va!
Mer kul fakta: i byn Halstatt i Österrike (även känd som inspirationen till Arendal i Frost) har man hittat rester av både blåmögelost och öl som är 2700 år gamla.
Ni ser ju, det är lätt att gräva ner sig i historiska fynd och årtal. Men de är faktiskt också relevanta för den där utarmade tarmfloran hos oss moderna människor. När vi slutar äta saker som vi ätit under tusentals år blir vissa av bakterierna i vår tarm utan mat. De dör och vi går samtidigt miste om viktiga processer som kroppen gjort sig beroende av bakterierna för att fixa åt oss, vilket kan vara förödande på många sätt för vår hälsa.
Min tanke med den här veckans text var från början att använda SvDs serie som grund för att visa vad vi vet att man personligen kan göra för att förbättra sin egen tarmflora. Men samtidigt har jag börjat tänka: är det verkligen det jag vill ha sagt? Och kommit fram till: nej det är det inte, i alla fall inte här.
Så, istället för att ge er hela min tankebana kring folkhälsa, ansvar och potentiella lösningar idag och riskera att skicka ut ett alldeles för långt nyhetsbrev, stannar vi här helt abrupt och låter veckans text om stenålderskost stå för sig själv. Till nästa vecka har jag förhoppningsvis samlat mina tankar lite mer kring det där andra, som kanske egentligen är ännu mer spännande.
Toodaloo