Hej och välkommen till Snackas vid, denna ljudlösa megafon genom vilken jag basunerar ut mina tankar om mat och livet rakt in i din mejlkorg. Hoppas ni är vakna, här kommer en tanke jag vill testa.
Hej, längesen! Hur mår ni? Bra hoppas jag. Det är den första dagen på sommaren och det känns som att vi kollektivt börjar snegla mot semesterdörren nu. Man kanske är sugen på att äta ungefär det här (från Ottolenghi) varje dag de kommande tre månaderna:
Annars då? Jag lägger mycket tid just nu på att skriva, tänka, redigera och skriva lite till på vad som förhoppningsvis kommer bli en fin samling av det jag har tänkt att någon borde säga om mat. Planen är att det ska bli en fysisk publikation på något sätt, men jag återkommer om det.
En tanke som återkommit när jag skrivit och tänkt och skrivit är att vi behöver ett ord för mat som är större. Mat, så fjuttigt! Tre små bokstäver som inte alls rymmer all dess kulturella, sociala, kemiska, näringsmässiga, föränderliga egenskaper. Som inte tycks säga något om hur mat genomsyrar vårt samhälle och påverkas av världsekonomin, hur maten är livsuppehållande och nödvändig men ibland dålig och rentav farlig.
Hur kan vi ha ett så litet ord för något så stort? Mat ska försöka med bedriften att innebära alla de här sakerna. Det har stöd från synonymer som nutrition, livsmedel, kost, men inte heller dessa ord täcker upp för hela innebörden.
Ett exempel: vi har ett ord för böcker och ett ord för litteratur. Böcker är, om man vill, det praktiska begreppet medan litteratur tar sikte på en annan, högre dimension. I bokens värld diskuterar vi kanske handling, karaktärer eller bokens fysiska form. I litteraturen öppnar vi upp för att också diskutera saker som litterära strömningar eller författarskap. Litteratur är inte ens begränsat till bara böcker utan kan handla om olika sorters text och berättande, beroende på hur generös man är i sin tolkning. På wikisidan om litteratur går att läsa om allt från muntlig tradition till Amazons bokförsäljning.
Ordet mat har en bredare betydelse än vad ordet bok har, det vill säga att det går att applicera på en större mängd områden. Men rent associativt det har inte riktigt samma höjd som litteratur. Trots att det alltså är ett minst lika stort område.
Vad spelar det för roll?
Jag har en teori, att begränsningen i ordet skapar begränsningar i förståelsen, ett motsatsförhållande till det man brukar påstå om inuiterna och deras många ord för snö. När vi inte har ett tillräckligt avancerat språk förloras, eller försvåras, möjligheten till en djupare diskussion.
Kan det vara därför det ibland känns som att vi har stannat av? Aldrig kommer vidare från floskler som vissa företag slänger sig med som en gång stod för något stort. Inte lyckas enas kring vad för värde mat egentligen har för oss, förutom det fysiologiska. Står och stampar på samma punkt i frågor om mat och ätande. För att vi inte ser förbi det lilla, vardagliga ordet. Mat är bara mat och då spelar det inte så stor roll.
Vad tror ni, har det något? Jag håller på att undersöka saken närmre så vi får se vart det landar till slut.
På sistone
🥛 Offline Matters: The Less-Digital Guide to Creative Work
Lånade den här boken av en kompis med ypperlig boksmak och blev inte besviken. Snarare tvärtom - den här boken gav mig ett fysiskt pirr i kroppen av alla tankar. Boken är mer än en kritik till den digitala värld vi tar för givet ska leda oss in i framtiden, den är ett manifest som hyllar allt det som vi (glömt bort att vi) älskar med den verkliga. Trots att den är skriven för “kreatörer” tycker jag att den har mycket att säga alla som lever med internet dagligdags. Här kan man läsa mer om den.
🥛 Lunch på en kvart - Snabba recept för hemmakontoret
Jobbar du hemma fortfarande? Du har väl inte missat min guide till supersnabba luncher som fungerar superbra för hemmakontoret? De är lättlagade och tar högst 15 minuter men är sjukt mycket roligare än korv och makaroner. Du hittar recepten här.
🥛 camillafriberg.com
På tal om länken till recepten förresten, min personliga hemsida ligger uppe sen ett tag tillbaka! Ännu är den hyfsat tom, men fin tycker jag. camillafriberg.com