Inom yogan finns det ett uttryck, prana, som betyder livsenergi eller livskraft. Pranan ska helst flöda i kroppen men kan stagnera eller hamna i obalans om vi till exempel sitter still, äter skräpmat eller tänker negativa tankar. Det kan låta som lull-lull för somliga, men alla har väl någon gång känt hur stress satt sig i kroppen på ett högst fysiskt sätt?
Jag är verkligen ingen expert, men några saker har jag lärt mig om yoga och prana. Inom den yogiska traditionen innebär en fritt flödande energi en hälsosam kropp — fri från sjukdomar men också mycket mer än så. Den högsta versionen av hälsa. Målet med yogans andningsövningar, meditation, positioner och levnadsregler är helt enkelt att öka pranan och få den att flöda fritt i kroppen. Order prana kommer från samma ord som det för andetag, och andningsteknik (pranayama) är också ett viktigt verktyg för att öka det flödet.
Det är inte bara i yogisk tradition som man använder uttryck för den här typen av energi. I kinesisk kultur finns det ännu mer kända qi (chi) som också betyder livskraft och syftar på det som driver alla förändringsprocesser. Men även vi här i väst kan hänföras av hur allting spritter av liv på våren. Då är energin helt enkelt alltför påtaglig för att inte lägga märke till. Samma energi omger oss hela tiden, men kanske är det lättare att tänka på det i termer av en vår som slår ut. Vi och allting runt omkring oss drivs av solens energi — direkt eller indirekt. Samma okända kraft som får ett frö att gro får också oss att röra oss framåt.
Just nu är vi ju dock fortfarande i vintern, och den där livsenergin går på lågvarv både i naturen och i oss (som förstås är en del av naturen). Mitt i djupa februari känns det verkligen påtagligt att vi behöver ett tillskott, en boost, och det kanske inte är så konstigt att många av oss går runt och drömmer om en resa till solen.
Jag tänker ibland på en tjej jag jobbade med som en gång sa att hon kunde känna det i cellerna när hon åt råa grönsaker. Kanske är det vitaminerna eller enzymerna, kanske är det något mer abstrakt. Eller kanske handlar det om något konkret som vi helt enkelt inte upptäckt i våra vetenskapliga experiment. Livsenergi, vem vet.
För inom den yogiska traditionen påverkas pranan också av mat och dryck. Men det handlar inte bara om energi i form av fett, snabba och långsamma kolhydrater eller koffein. Att äta sig till en högre prana handlar snarare om att ge kroppen livskraft. Kanske kan man översätta det till energi som har en positiv effekt på kroppen på lång sikt?
Förutom att vara det som ger oss det vi behöver rent fysiologiskt finns det så många delar av maten som ger oss energi när vi utför dem. Att plocka vilt växande mat i skogen eller att sitta vid ett dukat bord med några man tycker om, det ger energi trots att det drar kilokalorier. Den yogiska traditionen hävdar också att vi höjer vår prana genom att avstå från handlingar som gör andra illa. Att äta på ett etiskt vis blir alltså ett sätt att höja livsenergin, vilket gynnar en själv och andra levande varelser.
Något driver oss samtidigt att skapa saker och kommunicera med andra, vilket också går att se som två andra sätt att skapa rörelse: det handlar om kreativ och social energi. Det är nog ingen slump att färgen orange förutom att vara en energisk färg också associeras med både kommunikation och kreativitet.
Sociala konstellationer går ofta ut på att få saker att hända, och skulle inte den känsla av att 1+1=3 som uppstår i sociala möten också kunna sammanfattas som just energi? Som sociala varelser är vi också starkt inkännande till andra människors energier, och vi kan prata om saker som “energin i ett rum” vilket känns talande.
Som kreativ person blir jag också mer och mer övertygad om att det finns en energi i skapandet som går att känna, ungefär som att hålla handen nära en varm platta, men som inte riktigt går att ta på. Det må låta som att jag håller en bokstavlig predikan nu, men människors inneboende tendens att skapa och vara kreativa har kanske en del gemensamt med det där groende fröet.
Kanske att allting egentligen *bara* handlar om att flytta runt energi. Precis som att vi är en del av naturens kretslopp med liv och död och årets skiftningar, är våra kroppar gjorda för att hela tiden cirkulera i ett evigt kretslopp. Vi äter, vi andas, vi skapar, vi kommunicerar. Mer är inte alltid bättre — men det är viktigt att det hela tiden hålls i rörelse. Som någon sa, poängen med liv, är liv.