Hej och välkommen till ett nytt segment här på Snackas vid som jag kallar för A Light Snack. Som en komplement till de andra texterna som skickas ut här på fredagar tyckte jag att det behövdes något mer, ja, light. Som ett litet urval av saker som jag tyckt om på senaste tiden - et voilà, le light snack.
1. BIBLIOTEKET
Det känns som att man kan dela upp mänskligheten i två typer av personer: de som älskar att romantisera kring bibliotek och böcker och de som helt enkelt inte gör det. Jag tillhör de förstnämnda.
Åh, att vandra in i en sval byggnad när som helst på året/dagen och vara omringad av rader efter rader med böcker innehållandes all världens kunskap inom alla tänkbara områden. Slå sig ner med en trave böcker och sedan också få ta med dem hem? Gratis? Ja men ni hör ju, romantiserande av rang.
Bibliotek är ju rätt underskattade, på flera sätt. Om man tänker sig att mycket kunskap (och skönlitteratur såklart) inte blir omodern efter första försäljningssuccén utan faktiskt kan läsas flera år senare inser man vilken otrolig bank det kan vara. Inte minst när man ska göra research i olika ämnen.
Även om allt nu går att hitta på nätet finns det något underbart oförutsägbart i vad man kan hitta på bibliotekshyllan. Som ett sätt att komma bort från algoritmerna, om inte annat. Ett litet steg utanför filterbubblan man annars konstant lever i.
Som man kanske sett om man följer mig på Instagram har jag snöat in på böcker om mat och hälsa - och framförallt tarmhälsa som har visat sig vara otroligt viktig för alla möjliga vitala funktioner i kroppen.
Veckans tankeställare (från bland annat den här boken) är definitivt detta:
Olika delar av vår tarm har ansvar för att ta upp eller producera var och ett av de näringsämnen som vår kropp behöver - det vill säga kolhydrater, vitaminer, protein, fett, mineraler, hormoner och allt vad det är. Om någon del av vår tarm inte fungerar optimalt kan det leda till att vi får brist på just det essentiella ämnet eller substansen som tillverkas eller tas upp där - oavsett hur mycket och hur näringsrikt vi äter.
Alltså, som ett exempel, skulle man kunna äta hur mycket ägg som helst - men om man har en nedsatt funktion i den del av tarmen som producerar vitamin B12 så kommer man ändå få B12-vitaminbrist. Man är med andra ord inte vad man äter - utan vad kroppen kan ta upp.
Brukar ni hänga på bibblan? Vilken typ av böcker tar ni med er hem? Eller handlar du hellre på nätet?
VÅRMAT MED HÖG ENERGI
Två helt orelaterade köksexperiment fördes samman när jag fick feeling för att laga vårig mat: en grön lagerbladsolja och gravade ägg. Ja ville göra något som vibrerade av grönt energi. Den här pastarätten är så enkel i sitt uttryck, precis som man vill att mat ska kännas när det blir varmare ute. Samtidigt innehåller den mycket kärlek och detaljer. Laga till någon du tycker om.
Äggen går att använda ungefär som parmesan och håller länge i kylen. Oljan har en intressant och lite kryddig smak från de färska lagerbladen och passar också otroligt bra till en tomat- och mozzarellasallad!
Recept
Gör äggen några dagar i förväg. Till exempel efter det här receptet.
Skaffa färska lagerblad, antingen genom att investera i en planta eller beställa blad på nätet (du kan också byta ut lagerbladen till någon annan mer lättillgänglig ört, som ramslök eller kanske salvia?). Hetta upp 2 dl neutral olja till 65 grader. Mixa en stor näve färska lagerblad. Sila i en finmaskig sil och häll upp den gröna oljan på flaska.
Koka upp pastavatten och hetta upp en stekpanna.
Skär bort den nedersta delen på några sparrisar och dela i mindre bitar. Koka pastan och stek sparrisen kort i smör tillsammans med zest från en halv citron.
Servera pasta med stekt sparris och toppa med lagerbladsolja, riven äggula, krasse, svartpeppar och eventuellt lite salt.
Trevlig helg!
/C